practica
breng planten terug de klas in!
In de lessenserie PlantKracht is een aantal practica opgenomen. Wil je een van deze practica uitvoeren in je klas en weet je niet waar je de materialen kunt krijgen? Dan kun je dit bij ons aanvragen.
In de lessenserie PlantKracht is een aantal practica opgenomen. Wil je een van deze practica uitvoeren in je klas en weet je niet waar je de materialen kunt krijgen? Dan kun je contact met ons opnemen. Voor de practica biologische gewasbescherming en weefselkweek hebben wij een standaard pakket met materialen. Docenten kunnen deze gratis bij ons aanvragen. Mocht het beschikbare budget overschreden worden dan kan het practicum nog wel aangevraagd worden, maar is dit tegen kostprijs.
Practica uit de lessenserie
Bekijk hieronder de practica’s per onderwerp:
De Komkommerkwekerij
Ontwerp een duurzame kas
Op internet is veel informatie te vinden over hoe een duurzame kas er uit kan zien. Kijk bijvoorbeeld eens op www.kasalsenergiebron.nl. Het is natuurlijk ook leuk om met de klas een keer een duurzame kas te bezoeken.
Zet en voer een kiemproef uit
Bij de lessenserie wordt standaard een zakje rettichzaad geleverd per werkboek.
Voer een bewaarexperiment met komkommers uit
Komkommers kunnen het beste aangeschaft worden via de plaatselijke supermarkt.
Biologische gewasbescherming
Zet een experiment op om de effectiviteit van gewasbeschermingsmiddelen te onderzoeken
Dit experiment kan eventueel ook in een kleinere vorm worden uitgevoerd. Een andere mogelijkheid is het uitvoeren van een demonstratieproef met plaaginsect (prooi) en bestrijder (predator).
Om tripsen of witte vliegen te bemachtigen als plaaginsect is het wellicht handig om contact op te nemen met een tuinder/teler in de buurt. Maar natuurlijk kunnen de leerlingen ook zelf op zoek gaan
naar plaaginsecten. In de lente en zomer zijn er buiten voldoende plaaginsecten te vinden. Hieronder een aantal tips:
- Vang rupsen, voer ze de plant waar ze op gevonden zijn en wacht tot de rupsen verpoppen. In het open veld worden rupsen vaak geparasiteerd door sluipwespen. Er komen zeer waarschijnlijk uit een paar poppen geen vlinders maar wespen.
- Om het nog experimenteler aan te pakken, kunnen de leerlingen een paar kolen planten. Vang een aantal koolwitjes die hier op af komen en plaats ze in een kooi met de kolen. De koolwitjes gaan nu waarschijnlijk eitjes op de kool leggen. Vervolgens kunnen de kolen buiten gezet worden. Bekijk eens wat er zoal van de rupsen komt eten. Ook nu worden waarschijnlijk wel een paar rupsen geparasiteerd door sluipwespen, maar er komen vast ook andere rovers op de rupsen af.
- Zoek buiten naar bladluizen en lieveheersbeestjes. Kweek de luizen op de plant waar je ze hebt gevonden en zet daarna de lieveheersbeestjes er bij.
Kun je zelf niet aan plaaginsecten en de bestrijder komen? Dan kun je contact opnemen met Mariska door een mail te sturen naar mariska@plant-kracht.nl.
Tomaat op de tekentafel
Vind de ideale tomaat
Tomaten kunnen het beste aangeschaft worden via de plaatselijke supermarkt. Heeft de school een schooltuin? Dan kunnen de leerlingen nog meer besef krijgen van plantenteelt en verschillende
soorten als je de tomaten in eigen tuin laat groeien!
Snijbloemen business
Zoek de functie van chloor in bloemenvoeding uit
De materialen voor dit practicum kunnen het beste aangeschaft worden bij de plaatselijke supermarkt en bloemist.
Doe onderzoek aan de hand van weefselkweek
Een deel van de materialen voor dit practicum is aan te vragen bij PlantKracht via mariska@plant-kracht.nl. Het practicum kan het beste uitgevoerd in duo’s. Per duo ontvang je een pakket. In het weefselkweekpracticumpakket ontvang je:
- cultuurbuizen met medium voor weefselkweek. Het gaat om twee series (bloemkool en gerbera) van drie varianten in hormoonsamenstelling met drie herhalingen. In totaal ontvang je dus 2 x 3 x 3 = 18 cultuurbuizen. Elke hormoonsamenstelling voer je in drievoud uit. Als je met meerdere groepen de proef uitvoert zorg je dat je in elk geval van elke hormoonsamenstelling voor zowel de bloemkool als de gerbera drie buisjes kunt beoordelen. De hormoonsamenstellingen zijn: alleen auxine, alleen cytokinen en een combinatie van beide hormonen. Een container bestaat uit: glazen buis (15×2,5 cm) met plastic cap en 15 ml medium met 1 explantaat. De buizen worden gefolied (huishoudfolie) in rekken gezet.
- Gesteriliseerd papier.
Materiaal dat je zelf moet verzorgen:
- Plantmateriaal: 1 bloemkool en 1 potgerbera
Let op! Bij voorkeur worden de kool en potgerbera vers verwerkt. Kies een kool die geen schade aan de bloemen heeft, of kies dat gedeelte dat vrij van beschadigingen is. Kies een verse potgerbera die goed in het water heeft gestaan en een stevige stengel heeft. - Steriel gedistilleerd/demi water (600 ml per duo)
- Alcohol (80%) (700 ml per duo)
- 1% Chlooroplossing (200 ml per duo)
- 1 druppel Tween of neutraal afwasmiddel per groepje
- Bestek – 1 metalen pincet en 1 scalpel per groepje als het kan met lange handvatten, dat is makkelijker in de buizen met medium
- Bekerglas: liever smal en hoog dan breed en plat (minder oppervlak voor besmetting)
- Bunsenbrander
- Entkast of downflow. Indien niet aanwezig kan het ook tussen steriel papier aan de practicum tafel. Let op! De entstap moet juist niet in een zuurkast, want daar gaat de luchtstroom de verkeerde kant op om je materiaal steriel te houden.
Op ons YouTube-kanaal staat een tweetal filmpjes waarin het practicum stap voor stap doorlopen wordt.
Ontdek welke erfelijke eigenschappen dominant, recessief of codominant zijn
Er zijn geen extra materialen nodig voor dit practicum. Wat wel extra leuk is, is om dit practicum te combineren met een cursus bloemschikken. Zeer geschikt in de periode rond Moederdag!
Landbouw
Zoek uit hoe schadelijk zout is voor planten
De materialen voor dit practicum kunnen het beste aangeschaft worden bij de plaatselijke supermarkt en bloemist.
Zoek uit hoe graszaad kiemt
Bij de lessenserie wordt standaard een zakje Engels raaigras geleverd per werkboek.
Heb je zelf een idee voor een practicum en heb je hier materialen voor nodig (zaden en of jonge planten) dan horen wij dat graag om te kijken of we je kunnen helpen!