Opleidingen

Altijd een opleiding die past bij jou en je ambitie!

Nederland loopt voorop in de groensector wereldwijd, dat vertelde we al eerder. Dit komt mede doordat we hele goede scholen en universiteiten op dit gebied hebben. Ook die zijn in trek bij buitenlandse studenten.

In de sector zoeken we mensen met allerlei opleidingsniveau’s. Hieronder tref je de opleidingen die er zijn.

Mbo opleidingen

Lentiz onderwijsgroep

Wij verzorgen onder andere middelbaar beroepsonderwijs (mbo) in zowel voltijd- als in deeltijdopleidingen en ook in de vorm van contractactiviteiten. Het ontwikkelen van de mogelijkheden en het benutten van capaciteiten van de leerlingen en studenten staan hierbij hoog in het vaandel. We streven er niet alleen naar dat iedere leerling aansluitend bij zijn mogelijkheden een diploma haalt, maar dat zij of hij ook een goede kans van slagen heeft in het vervolgonderwijs.

Prinsentuin College

Het Prinsentuin College heeft een breed aanbod van groene opleidingen op MBO niveau van groene ruimte tot en met plantenteelt. Binnen die richtingen zijn er diverse leerwegen met bijpassend niveau. Wil je aan het werk in een innovatieve sector samen met 240.000 collega’s, waar je werkt in de vrije natuur met de nieuwste verwerkingstechnieken? Beschik je daarnaast over een no nonsens mentaliteit? Kies dan uit één van de vele opleidingen in de plantenteelt!

Helicon Opleidingen

Eigentijds groen onderwijs, veelzijdige opleidingen. Met duurzaamheid, ondernemerschap en innovatie hoog in het vaandel. Onze scholen voor vmbo en mbo staan in Noord-Brabant en Gelderland. Cursussen en opleidingen voor bedrijven bieden we ook op locatie aan. Onze bedoeling is dat we écht van betekenis zijn voor onze leerlingen. We beloven leerlingen dat ze bij Helicon gaan groeien.

Wellantcollege

Het Wellant college is de grootste groene onderwijsorganisatie van de Randstad. Werken aan een gezonde en leefbare toekomst door uit te blinken in groen onderwijs. Dat is waar Wellant voor staat. De nieuwe economie is groen. De tijdsgeest zit ons mee want economen en trendwatchers zijn het erover eens: ‘De economie van de toekomst is groen’. Wij zijn van oudsher dé groene opleider. Dag in dag uit zetten we ons in om onze leerlingen en studenten zo goed mogelijk voor te bereiden op een plek in die (nieuwe) economie. Er ontstaat steeds nieuwe kennis.

Clusius College

Het Clusius College leidt op voor leven en werken in een groene wereld. Dat doen we met aantrekkelijke opleidingen, waarbij we veel aandacht schenken aan natuur, duurzaamheid, voedsel en leefomgeving. De groene wereld is niet alleen hip. Maar ook giga groot. Zo is Nederland na de VS het grootste exportland van food, wereldwijd! En in ‘Seed Valley’ vind je meer hightech dan bij Google en Tesla samen. Een wereld waar je dus ook superleuk en uitdagend werk vindt. Maar ook baanzekerheid. Afspreken met je toekomst?

Citaverde College

We kijken om ons heen en verwonderen ons. Over dat wat de natuur ons biedt. Over de wijze waarop de wereld om ons heen verandert. We veranderen mee. We doen kennis op en brengen deze in de praktijk. Hier leren we jongeren en volwassenen hoe ze samen kunnen werken aan een gezond en gelukkig leven. Hier staan we midden in de samenleving. Wij zijn het CITAVERDE College.

Aeres MBO

Passie voor groen, talent voor groei. Dat typeert Aeres. En schetst onze toegevoegde waarde als brede kennisinstelling voor de groene sector. We zien leren en ontwikkelen als motor voor groei: voor onze leerlingen, studenten, medewerkers en partners. Onze snel veranderende wereld vraagt immers voortdurend om nieuwe of andere kennis en oplossingen. Door samen te werken geven we ruimte aan innovatie en ontwikkeling. Dit komt de kwaliteit van ons onderwijs en onderzoek ten goede en maakt ons van waarde voor de beroepspraktijk.

Terra

Groen onderwijs voor de wereld van morgen. Waar die wereld ons onderwijs dagelijks inspireert. Met goede opleidingen voor iedereen met een groen hart. Waar je mee kunt bouwen aan een groene toekomst; duurzaam, innovatief en creatief. Achter je laptop of met je laarzen in de aarde. Hier kun je je talent ontdekken en er ook iets mee dóen. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor de wereld om je heen. En als je dan ook nog doet waar je goed in bent, ligt de wereld aan je voeten.

Nordwin College

Op weg naar een uitdagend beroep! Je staat voor een keus: een opleiding kiezen die bij jou past. Het kiezen van een opleiding is het begin van de reis naar jouw droomberoep. Achter de poort van onze MBO-locaties gaan veel verschillende werelden schuil. Elk met een eigen weg naar een uitdagend beroep. Elke opleiding biedt aantrekkelijke mogelijkheden voor werk of vervolgopleiding, voor persoonlijke groei en maatschappelijk succes. Wie weet vind je bij Nordwin College wat je zoekt.

Zone College

Zone.college verzorgt eigenzinnig, vooruitstrevend en praktijk-rijk onderwijs met persoonlijke aandacht. Voor vmbo, mbo, medewerkers en organisaties. Er is steeds meer aandacht voor gezond leven, veilig voedsel, duurzaamheid, natuur en een groene leefomgeving. Dat vraagt om goed opgeleide mensen en nieuwe kennis. Als onderwijsorganisatie dragen wij bij aan een gezonde, groene toekomst van mens en wereld. We zoeken daarbij voortdurend afstemming tussen de behoeften op de arbeidsmarkt en die van onze studenten. Ben jij nieuwsgierig en creatief van nature? Heb jij zin om met nieuwe technologie en innovatieve ideeën bij te dragen aan een leefbare en duurzame wereld? Daag jezelf dan uit bij mbo.zone.

Hbo opleidingen

HAS Hogeschool

Hollandse groenten, bloemen en aardappelen zie je over de hele wereld. Logisch, want we hebben in Nederland enorm veel kennis en ervaring op dit gebied. Onze nieuwe rassen, technische innovaties en duurzame productiemethoden vinden dan ook hun weg naar vele landen. De hbo opleidingen van HAS Hogeschool zijn jouw springplank naar deze dynamische, internationale wereld.

Aeres Hogeschool Dronten – Tuin- en akkerbouw

Zie jij jouw toekomst in de tuin- of akkerbouw? Wil je alles leren over thema’s als teelt, gewasbescherming, bodem, bemesting, precisielandbouw en veredeling? Wil je andere ondernemers op de beste manier advies kunnen geven voor het behalen van een optimaal rendement of wil je weten hoe je op de beste manier je product kunt vermarkten? Kies dan voor een hbo-studie bij Aeres.

Aeres Hogeschool Almere – Toegepaste biologie

Wil jij altijd alles weten over natuur, planten en dieren? En de relatie tussen de snel toenemende wereldbevolking? Combineer dan jouw passie voor natuur met onderzoek doen en advies geven bij de hbo-studie toegepaste biologie.

Hogeschool Van Hall Larenstein – Tuin- en akkerbouw

Landbouw is hot: regels vanuit Brussel, voedselschaarste, verzilting, resistente ziekten en plagen en ga zo maar door. Wil jij deze problemen aanpakken? Of zie je jezelf straks een akkerbouwbedrijf runnen of een nieuw tulpenras kweken dat jouw naam krijgt? Dan ben je in de wieg gelegd voor een carrière in de tuin- of akkerbouw. Daarin draait het om één ding: de plant!

Hogeschool Van Hall Larenstein – Biotechnologie

In de huidige maatschappij komt Biotechnologie om de haverklap om de hoek kijken. Bij Van Hall Larenstein kun je je specialiseren in onderwerpen die allemaal te maken hebben met levenswetenschappen en technologische ontwikkelingen. Raakvlakken met celbiologie, DNA, medische en/of forensische onderzoekslaboratoria zijn er altijd.

Hogeschool Inholland

Wil jij weten hoe het zit met de teelt van voedsel en bloemen, niet alleen in Nederland maar ook in de rest van de wereld? Wil jij je laten verrassen door de innovatieve en milieuvriendelijke technologieën die toegepast en ontdekt worden? Of wil je alles weten over biologische bescherming of de bedrijfsvoering van een superkas. Tijdens de opleiding komen al deze uitdagingen aan bod.

Hogeschool Inholland – Biotechnologie

Kunnen we voedingsgewassen resistenter maken tegen ziektes, zodat minder bestrijdingsmiddelen nodig zijn? Zouden we groenten kunnen produceren met een hogere voedingswaarde of andere – voor de mens – gezonde inhoudsstoffen? Biotechnologie is een onderzoeksveld met vele toepassingsgebieden. Binnen onze opleiding krijg je een brede basis mee over belangrijke onderwerpen in de biotechnologie en kan je je verder specialiseren in een vakgebied dat in Nederland een belangrijke rol speelt: De groene biotechnologie.

Universitaire opleidingen

Wageningen Universiteit – Plantenwetenschappen

In deze turbulente tijden staat één ding vast: een mens kan veel missen, maar planten zijn essentieel als bron van zuurstof, voedsel en een aangename leefomgeving. De opleiding Plantenwetenschappen is de enige universitaire Life Sciences bachelor in Nederland waar plantkunde in combinatie met gezondheid, techniek en onderzoek centraal staat.

Wageningen Universiteit – Biologie

Van moleculen tot het hele ecosysteem aarde: biologie studeren in Wageningen past bij jou als je een brede belangstelling hebt voor het hoe en waarom van het leven. Je leert het leven begrijpen over de totale breedte van de biologie.

Wageningen Universiteit – Biotechnologie

Bij biotechnologie leer je om biologische en technische processen te doorgronden en toepasbaar te maken op industrieel niveau. Deze opleiding strekt zich uit van het modificeren van DNA (gentechnologie) tot het werken met bacteriën (microbiologie).

RUG Groningen – Biologie

Biologie is een vak dat zich bezighoudt met de vraag hoe planten, dieren en mensen in elkaar zitten en functioneren. Wetenschappers kijken meer en meer over hun grenzen heen. Als bioloog werk je steeds vaker samen met andere wetenschappen. Dat levert interessante kennis op.

Universiteit Leiden – Biologie

Biologie is een breed en dynamisch vakgebied. Als bioloog kijk je het ene moment naar DNA en het volgende moment naar ecosystemen. Ook kun je pionieren op nieuwe onderzoeksgebieden zoals biotechnologie, moleculaire genetica of het duurzaam beheer van de aarde.

Universiteit Utrecht – Biologie

Biologie houdt zich bezig met alles wat leeft. Het gedrag van dieren, de werking van onze hersenen, klimaatverandering en gentherapie. Als je op zoek bent naar een studie die meerdere disciplines combineert, (bijvoorbeeld bio, geo, scheikunde) dan is hier biologie studeren de juiste keus.

Universiteit Amsterdam – Biologie

Wat betekent klimaatverandering voor de planten en dieren in onze omgeving? Welke moleculen gebruiken planten en insecten om met elkaar te communiceren? Kunnen we biotechnologie veilig inzetten voor duurzame voedselproductie? Ben jij geboeid door dit soort vragen?

Radboud Universiteit – Biologie

As a biologist or medical biologist you will try to solve problems in the fields of genetics, cell biology, neuroscience and cognition, environment, and climate. With this Bachelor’s programme you will learn everything about microbiology, evolution and molecular biology.

VU Amsterdam – Biologie

Bij biologie onderzoek je alle leven in mensen, dieren en planten, van celniveau tot ecosysteem. Zo kom je als toekomstig biowetenschapper alles te weten over o.a. biodiversiteit, klimaatverandering, genetische modificatie, biochemie, evolutie, ontwikkeling en gedrag van organismen.